Antigua jól megépített napelem rendszerei állták az Irma hurrikánt

A 2017. szeptember 6-i nap egy olyan figyelemre méltó nap lesz, amelyet Antigua és Barbuda lakói emlékezni fognak. Irma, a Karib-térségben eddig rögzített legerősebb hurrikán meghaladta az 5. kategóriát, azután pusztító erejével elérte az iker szigeti államot.

Barbuda szigete szenvedte el a legnagyobb pusztítást, minek következtében az épületek 90%-át eltörölte az erőteljes, folyamatos 300 km/h-val, szélrohamokban még ennél is erősebben fújó szél.

Antigua a vihar szemétől mindössze 50 km-re és bőven belül a természet erőinek hatókörében kevesebb károkat szenvedett el, de szintén súlyosan érintette a néha 275 km/h-nál erősebb szél. Ez a pusztító természeti katasztrófa még inkább kihangsúlyozta a gondos és megbízható megközelítés fontosságát a napelemek tervezése és telepítése terén a hurrikán-veszélyes régiókban.

Mivel a tiszta energia szolgáltató PV Energy már korábban figyelembe vette napelem panelek és állványrendszerek tervezésénél, összeállításánál és telepítésénél a hurrikánok potenciális kockázatát, szinte az összes napelem rendszer, amelyet a PV Energy tervezett és telepített, kibírta az Irma által okozott pusztítást.

Antigua 55 darab Antigua-i nemzetközi repterén és a Lavington/Bethesda régióban található, összesen 38.000 panelt tartalmazó, néhány kWp-tól 3-4 MWp ipari méretűig terjedő napelem erőművének mindegyikét úgy tervezték, hogy ellenálljon a 4-es erősségű hurrikánnak, és most mindegyik túlélte az Irma hurrikánt károsodás vagy jelentős rendszerhiba nélkül.

Egy 50 kWp-es sun2safe hibrid rendszerű napelem rendszer a maximum teljesítményének 25%-át képes volt előállítani a hurrikán legrosszabb óráiban, saját MPPT követési algoritmusa révén, amely szélsőséges időjárási körülmények között is képes a termelés optimalizálására.

“Ez a tapasztalat megerősíti elkötelezettségünket a kizárólagosan elsőrendű berendezések szállítása, a bizonyított, megbízható és pontosan kiszámított és tervezett mérnöki megoldások mellett” – nyilatkozta Thomas Beindorf, a PV Energy műszaki vezérigazgatója. A tartórendszerek terhelési vizsgálata, az alépítmény pillérei, valamint a megerősített keretek és modulok dőlési mélységei csak néhány kulcsfontosságú tényező, amelyeket figyelembe kell venni a robusztus napelem erőművek tervezéséhez és telepítéséhez.

forrás: solarside.hu

A honlapon található tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az ÖKO-Pack Kft. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést azonban kifejezetten megtiltja.