Csökken a napelem termékdíja

Pár évvel ezelőtt az iparág teljes megdöbbenéssel vette tudomásul, hogy 2015-ben a napelemekre is kivetették a termékdíjat, ami akkor “napelem adó” néven terjedt el.

A szakemberek már akkor is vitatták az adó létjogosultságát, hiszen a napelem nem tartalmaz mérgező anyagot, valamint 95-99%-ban újrafeldolgozható.

A hivatalos besorolás szerint a napelem “Jelentős szennyezést okozó termék” lett, de ez műszakilag sem igaz. Az összetevők (üveg, alumínium, kristályosított homok, réz, védőfólia, ezüst és némi szigetelő műanyag) egészségi kockázatot nem jelentenek és szinte mind olyan tiszta állapotú, hogy a leselejtezett napelem panelekért sorban állnak a napelem gyártók, hogy újra felhasználhassák az összetevőket.

Különösen érthetetlen volt, hogy egy előremutató, környezetvédő technológiát ilyen mértékben terhelt ez az új költség. Hiszen a valóban veszélyes és környezetszennyező ólom akkumulátorok ennek a tehernek csak a felét kapták. Az élettartamuk pedig 40-50 év, emiatt az újrahasznosítás olyan távoli feladat, hogy a most erre beszedett pénz addigra már régen elszivárgott a költségvetésből.

A mostani módosítással a 114 Ft/kg-ról 57 Ft/kg-ra csökkentett adó egy átlag napelem panel (20 kg) esetén 1140 Ft-al csökkenti a panelek árát. Ezzel egy átlag napelem rendszer ára 15-20 ezer forinttal csökken, ezzel is kicsit javítva a megtérülést.

Lenne azért ennél komolyabb segítség is, hiszen egy ugyanekkora rendszernél jelenleg a világ legmagasabb áfáját fizetjük, ami 150-200 ezer forint, tehát a termékdíjnak a tízszerese. Lenne tehát még lehetőség a napelem elterjedés segítésére.

forrás: solarside.hu

A honlapon található tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az ÖKO-Pack Kft. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést azonban kifejezetten megtiltja.