Hulladék Akadémia

…HOGY BÖLCSEBBEN SÁFÁRKODJUNK ÉRTÉKEINKKEL!

Egy oktatási és kommunikációs platformot indítottunk közel 10 éve a környezettudatos szemléletformálás jegyében. Ennek egyik újabb állomása a Hulladék Akadémia és a hozzá kapcsolódó oktató-, és filmanyagok. Őszintén reméljük, hogy ezzel tovább gazdagítjuk a hazai nemzetközi környezetvédelmi kommunikáció és környezeti nevelés eszköztárát!
Akadémiánk célja, hogy bemutassuk a XXI. század embere (Homo sapiens sapiens) előtt álló hulladékhegyeket, ezek keletkezésének megelőzését, és rámutassunk a probléma megoldásának sok helyen már jól bevált gyakorlataira!

Az új kiállítás a hulladékpiramis logikájára épülve, szemléletesen és gyakorlatiasan mutatja be a modern hulladékgazdálkodás legfontosabb tudnivalóit és a környezettudatosság gyakorlati lépéseit.

Az Akadémián bemutatjuk a hulladéktörténelem mérföldköveit, majd az említett piramis alján található rövidtávú megoldásokon (lerakás, energetikai hasznosítás) keresztül az újrahasznosítás világán át vezetjük a látogatókat a leginkább környezetbarát megoldások felé (újrahasználat, megelőzés). Mindeközben játékok, újragondolt installációk és infografikák teszik még színesebbé az élményt. Az Akadémia fő hangsúlya a MEGELŐZÉSEN van, mert az a legjobb hulladék, ami nem is keletkezik! Így számos hétköznapi, környezettudatos ötlettel gazdagodhatunk a tárlat során, a tudatos fogyasztás praktikáin keresztül a komposztálásig. Az érdeklődők bejelentkezés esetén térítésmentes tárlatvezetésben is részesülnek.

Az ÖKO-PACK KFT. környezetpolitikájához híven kidolgozta a kiállítás környezeti nevelési-pedagógiai módszertanát is, amelyen keresztül a látogatók 35-40 perces tárlatvezetésen keresztül ismerik meg a környezetvédelem, újrahasznosítás, tudatos vásárlás, komposztálás témaköreinek legfontosabb (és a saját életükben is alkalmazható) fogalmait, praktikáit.

Az Akadémia azonban nem csupán egy kiállítás, hanem egy komplex környezeti nevelési platform. A kiállítás anyagát oktatóanyag, kisfilm és egyéb rendezvények is támogatják!

Magyarországon jelenleg több mint 15.000 elszemetesedett terület van, Földünk óceánjain pedig szemétszigetek gyülekeznek... De sajnos nem kell az óceánokig mennünk, ha szemétszigetet szeretnénk látni. Több ezer tonnányi hulladék érkezik a szomszéd országokból folyóinkon keresztül, és a Tiszán is kialakulnak néha szemétszigetek. Sőt, az árhullámok levonultával az ártéri erdőkben rakódik le ezek nagy része, beépülve az eddig háborítatlan vadonba.

A Hulladék Akadémia arra tanít, hogy lássuk be: minden megvásárolt termékkel, elköltött forintunkkal szavazunk. Szavazunk az adott terméknek az előállítójára, csomagolására, alapanyagainak előállítási módjára! Így támogatunk sok esetben közvetetten erdőirtásokat, embertelen bánásmódot vagy akár állatkísérleteket. Ezért fontos, hogy TUDATOS FOGYASZTÓ váljon belőlünk, és környezettudatosan kezeljük hulladékainkat is.

Az Akadémia célja, hogy a probléma menüben leírt tények hajtóerőit és okait megszüntesse. Ez nem kis feladat, de bízunk az eddig felgyülemlett tapasztalataink és sikereink pozitív hatásában és az egyre több csatlakozó és segítő szervezet, cég, s magánember segítségében!

Célunk egy tiszta és egészséges Magyarország, ahol „a kicsi szép”, s a külcsín helyett a belbecs a mérvadó!

A Hulladék Akadémia c. projekt az

OKTF – Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság

támogatásával jöhetett létre

A honlapon található tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az ÖKO-Pack Kft. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést azonban kifejezetten megtiltja.