Hulladékból Termék Kiállítás

A megelőzéstől kezdve, a szelektív hulladékgyűjtésen át, az újrahasznosításig!


A "Hulladékból Termék" című kiállítás, amelyet az ÖKO-Pack Kft. és a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége hozott létre, folytatja országjáró körútját!

A rendkívüli érdeklődésnek köszönhetően, eddig több mint 50 helyszínen, közel 350.000 érdeklődő látta a kiállítást, ami tárlatunkat az ország legsikeresebb környezetvédelmi programjai közé emeli. A kiállításon 100 hazai, újrahasznosító cég termékei láthatók és a legjelentősebb magyarországi hulladékfeldolgozók és -hasznosítók is képviseltetik magukat.

Partnereket keresünk újabb kiállítások megvalósítására! Várjuk önkormányzatok, közművelődési- és közoktatási intézmények, civil szervezetek, környezetvédelmi cégek jelentkezését, hogy közös szervezésben végezzük a lakosság szemléletformálását! Környezetvédelmi pályázatokhoz ideális kísérő rendezvény!

A kiállítás már megjelenésében is tükrözi az újrahasznosított anyagok egyik újszerű felhasználási lehetőségét, ugyanis a tárlat installációja maga is kartonpapírból készült (falak, asztalok, fotelek) a Terbe Design jóvoltából. Ez azért is figyelemre méltó, mert közismert, hogy a papír a legnagyobb mennyiségben újrahasznosításra kerülő hulladék, ismételt feldolgozása során például karton- és hullámpapír készül, amely a csomagolóipar számára nélkülözhetetlen termék, de művészeti alkalmazása is népszerű, hiszen újrapapírból lakberendezési tárgyak, igényes kartondesign bútorok is készülhetnek.

A műanyag hulladékok hasznosításával készült termékek alkotják a kiállítás legszínesebb és legváltozatosabb részét, mert ezekből készül a legtöbbféle újrahasznosított termék (esőkabát, fekvőrendőr, kerítésoszlop, polár pulóver, stb.) és a legtöbb hasznosító cég is ebben az iparágban működik Magyarországon. De nagyon fontos, hogy amikor csak tudjuk, kerüljük el pl. a műanyag szatyrok és egyéb olcsó, gyenge minőségű műanyag termékek használatát! A kiállításon a megelőzésre is adunk egypár hasznos tanácsot.

Az alumínium italos dobozok szelektív gyűjtése és hasznosítása is bemutatkozik, melynek kuriózuma, a londoni metró szellőzőventillátorának alkatrészei. Ezek ugyanis a Mátra lábánál fekvő Apc város alumíniumhasznosító üzemében készülnek, az általunk elfogyasztott üdítők és sörök dobozából. A lakossági szelektív hulladékgyűjtés terjedésével az anyagában hasznosítható hulladékok mellett egyre nagyobb arányban jelennek meg az energetikai célra hasznosítható vegyes hulladékok. A gumiabroncsok, csontlisztek, fáradt olajok energetikai hasznosítása mellett ezért is szerepel a kiállításon a vegyes műanyag hulladékok cementipari hasznosítása, ahol a visszanyert energia tekinthető az így hasznosuló hulladék végtermékének.

A hulladék gumiabroncsok hasznosítása az energianyerés mellett egyre több helyen eredményezi játszóterek, futópályák vagy éppen hangfogó falak burkolatát. A gumihulladék darálékából préseléssel előállított járólapok is a kiállítás tárlatát színesítik, a gyerekek nem kis örömére.

Az elektronikai hulladékok szelektív gyűjtése és hasznosítása, a finanszírozás jogszabályi háttérének megteremtését követően igen gyorsan fejlődő új iparágként jelent meg. Ma még elsősorban alapanyagot gyártanak ezekből a hulladékokból, de például az elektromos és elektronikai berendezések műanyag burkolatának újrafeldolgozása révén már késztermékek is készülnek, amelyek szintén láthatóak a kiállításon.

Napjainkban újra kezd "divatba jönni" a komposztálás -mely egyre komolyabb szerepet kap-, hiszen az uniós és hazai jogszabályok is előírják, hogy a települési szilárd hulladékokban jelentősen csökkenteni kell arányukat. Ezért a hulladékgazdálkodásban fontos szerepet betöltő házi és ipari komposztálás, számos praktikával és ötlettel jelenik meg a kiállításon, mint pl. a komposztáló kas, ami megjelenése óta sokakat buzdít a cselekvésre!

A Hulladékból Termék kiállítás elsősorban a lakosság - ezen belül is kiemelten az iskolások és egyetemisták tájékoztatását szolgálja. Indulásunk több mint 350.000 gyermek látta a legkülönbözőbb újrahasznosítási módozatokat. Ezt a szemléletformáló munkát segíti a nekik készített oktató DVD, mely folyamatosan vetítésre kerül a kiállításon. A DVD most részesült nemzetközi elismerésben is, hiszen elnyerte a Comenius-EduMedia kitüntetést, ami a multimédiás oktatási termékek egyik legfontosabb elismerésévé vált.

Nem titkolt cél, hogy a kiállítás szervezői szeretnék eloszlatni azt a tévhitet is, miszerint a szelektíven gyűjtött hulladékok összeöntésre kerülnek. Erre tökéletes bizonyíték a kiállításon szereplő 100 hulladékhasznosító cég munkája, ami nem jöhetne létre a környezettudatos lakosság szorgalma nélkül. 2010-ben ugyanis 65.000 tonna szelektív hulladék gyűlt össze kis hazánkban.

A kiállításunk megtekintésére érkező diákok, érdeklődők hozhatnak magukkal használt mobiltelefonokat, szárazelemet, cd-ket, műanyag palackokat és lejárt gyógyszereket, melyek a helyszínen, a megfelelő gyűjtőedénybe dobva a későbbiekben hasznosításra kerülnek!

Az aktuális kiállítási helyszínek itt követhetők: http://kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu/kiallitas/aktualis/

Az  oktatófilm innen megrendelhető és letölthető

Csatlakozzon kampányainkhoz a közösségi oldalakon is!

Hulladékból Termék facebook oldal
Nem kérünk szórólapot! facebook oldal
 

További információk:
Tuba Erzsébet
ÖKO-Pack Kft.
tubaerzsebet(kukac)okopack.hu
mferenc(kukac)okopack.hu

A honlapon található tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az ÖKO-Pack Kft. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést azonban kifejezetten megtiltja.