Komposzt Kas – a kert éke, a gazda büszkesége

Komposzt Kas

A legjobb környezetvédelmi megoldás: kevesebb hulladék, több környezetkultúra, jó minőségű termőföld és biztonságos, saját élelmiszer!

Naponta hallunk az egyre nagyobb méreteket öltő pazarlásról és környezetpusztításról:

  • 17-szer gyorsabban pusztul a termőtalaj Európában, mint ahogy megújul,
  • az élelmiszerek fele a kukában végzi,
  • egyre kevesebb ember jut biztonságos élelmiszerhez,
  • prioritást élvez a hulladékmegelőzés, a jogszabályok mégsem ezt támogatják…

Ezekre mind tudjuk a megoldást, hiszen ezek paraszti logikával, rendszerszemlélettel könnyen kitapinthatóak… A komposztáló kas is egy ilyen paraszti lelemény, ami egyszerre oldja meg a sok zöld hulladék (zöld javak) problémáját, a biztonságos élelmiszerhez jutás lehetőségét, a természettel meglévő kapcsolatunk elmélyítését. Itt az új, hazai elméből kipattant frappáns kerti találmány, mely komposztáló és veteményes egyben: a komposztáló kas!

A komposztáló kas ötlete Gyulai Iván ökológustól származik, aki a gömörszőlősi oktatóközpont biogazdaságában fejlesztette ki a komposztáló kast. Ez a kasfonással készülő permakultúrás építmény egyaránt alkalmas a konyhai-, és a kerti zöld javak komposztálására, magas ágyás készítésére, illetve melegágyásként is tökéletesen funkcionál!

Természetes alapanyagokból készül (mogyoró, fűz, vagy som), így nem kellenek hozzá mesterséges, nem lebomló anyagok. A szerves anyagoknak köszönhetően az építmény magától lebomlik az évek folyamán, ha nem tartjuk karban. Kis odafigyeléssel és gondozással azonban egy olyan kerti éket hozhatunk létre, ami a permakultúra szabályait is betartja.

Vállalatok, cégek részére egyedi komposztkas

A komposzt kas ideális megoldás cégek udvarának barátságosabbá tételére, ahol nemcsak szívesebben fognak pihenni, telefonálni az alkalmazottak, de a cég szemete is 20-25%-kal fog csökkenni! Legyen felelős vezető és ne hagyja, hogy munkájuk közben az értékes anyagok (kávézacc, teafű, gyümölcsök, stb.) a szemétbe kerüljenek! Legyen innovatív és készíttessen Ön is komposztkast!

Önkormányzatoknak is ajánljuk a közösségi komposztálást!

A köztereken rengeteg zöld hulladék keletezik, amit az önkormányzatok nem helyben hasznosítanak, hanem plusz költségen tovább szállítanak is kezelnek… Pedig mi sem lenne egyszerűbb, mint a növények alatti ágyásokban hagyni a nyesedéket, leveleket, ahol ez mind-mind lebomlana és hasznosulna. Ha ezeken a köztereken lenne egy ilyen komposztkas, nemcsak a lehulló leveleket és fűnyesedéket lehetne beletenni, de a parkba járók is beledobnák otthoni zöld hulladékaikat. Ez lesz a jövő, hiszen egymást érik a Smart City, Zero Waste City, Élhető Város kezdeményezések és bizony ezek az életteli, közösséget teremtő újítások fognak változást hozni túlzsúfolt, lelketlen tereinkbe, parkjainkba.
 

Iskolakert

Oktatási intézményeknek különösen hasznos egy ilyen multifunkciós komposztáló és magas ágyás, hiszen a hulladékcsökkentés mellett ez betöltheti a régi iskolakert szerepét is, ahol a gyerekek megismerkedhetnek magával a komposztálás folyamatával, elsajátíthatják a növénygondozáshoz szükséges kompetenciákat. Ha pedig fel is használhatják az itt megtermelt teafüveket, fűszereket, akkor az egész rendszert átlátják és megértik majd.

További részletek és összeállítási melléklet a Zöld Portálon...
További fotókért kattintson a képekre vagy ide

A honlapon található tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az ÖKO-Pack Kft. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést azonban kifejezetten megtiltja.