2023.12.10.

Kisokos hőszivattyúkhoz

Rengeteg típusú hőszivattyú áll ma már rendelkezésünkre ahhoz, hogy medencénk vizét megfelelő hőmérsékleten tudjuk tartani. Ahhoz, hogy kiválaszthassuk a számunkra ideálisat, érdemes megismerkedni a különböző készüléktípusokkal!

 1. INVER-X

Kültéri és beltéri medencéhez egyaránt használható az INVER-X inverteres hőszivattyú, mely 3 üzemmóddal (BOOSTER/SMART/CSENDES) rendelkezik, s az átlagosnál tízszer csendesebb és barátságosabb úszókörnyezetet biztosít. Minden évszakban (-15 0C-ig) használható, s mivel wifis, akár az okostelefonon keresztül is vezérelhető.

Az új TurboSilence technológiának köszönhetően a fűtési kapacitást azonnal növelhetjük 20%-kal, csendes működés mellett. Az optimalizálás a teljes inverter technológia alapján történt meg, a komplett vezérlőrendszert és a hozzá tartozó komponenseket egyaránt továbbfejlesztették.

KETTŐS ENERGIAMEGTAKARÍTÁS: 50% teljesítménynél az átlagos COP 11.3, a COP érték 16-ig emelkedhet (levegő: 26°C / víz: 26 °C / páratartalom: 80%).

BOOSTER módban 21%-kal csökken a ventilátor fordulatszáma, amelynek következtében a készülék csendesebben üzemel, így javul a fürdőzés élménye. A medence felmelegítési ideje ezzel egyidejűleg 25%-kal lerövidül.

Fűtőkapacitás: 8,511,8 kW

Ajánlott medencetérfogat: 15 m3160 m3

CSENDES: INVER-X modellek közös jellemzője, hogy iker-rotáló kompresszorral rendelkeznek, melynek köszönhetően a vibráció minimalizálódik. A medence hőtartása már 50%-os kapacitás mellet is biztosított, így az egész szezon alatt élvezhetjük a halk, barátságos medencekörnyezetet.

Az INTELLIGENS VEZÉRLÉS – a Wifi-kapcsolatnak köszönhetően – lehetővé teszi, a készüléket akár okoseszközünkön keresztül vezérelhessük. Érintőképernyőn választhatjuk ki a megfelelő üzemmódot (BOOSTER / SMART / SILENCE)

Az INVER-X legfontosabb előnyei:

 • gyors felfűtés: az extra 20% fűtőkapacitásnak köszönhetően villámgyors felfűtés érhető el
 • energiatakarékosság
 • alacsonyabb üzemeltetési költség
 • extra csendes üzemmód
 • intelligens vezérlés

  

 1. INVERTER PLUS

Az első hőszivattyú, mely teljeskörű inverter technológiával rendelkezik. Alkalmas beltéri és kültéri medencék vizének fűtésére és akár hűtésére is, ily módon biztosítva az állandó vízhőmérsékletet. Környezetbarát, extra csendes működés jellemzi, s már akár okostelefonon keresztül, a távolból is vezérelhető!

Ajánlott medencetérfogat: 15 m³100 m³

KÉT BEÁLLÍTHATÓ ÜZEMMÓD:

 1. SMART – a fűtőkapacitást ekkor 20–100% között szabályozza az eszköz
 2. SILENCE ÜZEMMÓD – 20 és 80% közötti fűtőkapacitás-szabályozás a csendes és energiatakarékos működés érdekében. A COP érték ekkor akár a 11-es értéket is elérheti, így a működés akár 50%-kal is hatékonyabb lehet vetélytársaihoz viszonyítva. -7°C feletti működésre javasolt.

Az INVERTER PLUS legfontosabb előnyei:

 • átlagosan 10-szer halkabb működés: az INVERTER PLUS készülék 50%-os kapacitás mellett is biztosítja az állandó vízhőmérsékletet, miközben a zajszint 10-szer kisebb, mint egy hagyományos szivattyú esetében. Ezáltal javul a fürdőzés élménye, s a zaj a szomszédokat sem zavarja,
 • alacsonyabb energiafogyasztás: az első 5 nap során az INVERTER PLUS 100%-os teljesítménnyel működik, ez idő alatt felmelegíti a medence vizét a kívánt hőmérsékletre, majd a következő 175 napban átlagosan 50%-on üzemel (átlagos 11,5 COP mellett), hogy a medencevíz hőmérsékletét fenntartsa (180 napos szezont véve alapul, 26 °C-os levegő, 26 °C-os víz és 80%-os páratartalom mellett),
 • lágy indítás: bekapcsolás során az áramfelvétel 0 A-ről indul, és 2 perc alatt éri el a megfelelő szintet. Egy hagyományos, ki-be kapcsolós készülék esetében bekapcsoláskor a szükséges áram ötszöröse a felvételi szint, ami hatalmas terhet jelent a ház energiarendszerére nézve. Az INVERTER PLUS beüzemelése azonban nem befolyásolja otthona energiaellátását.

 

 1. COMFORTLINE INVERTER

Egy modell azok számára, akiknek fontos a környezetbarát és halk működés – mindemellett a COMFORTLINE INVERTER készüléket alacsony energiafogyasztás is jellemzi. Beltéri és kültéri medencékhez is kiváló megoldást jelent. Alkalmas a víz felfűtésére a medencében vagy a SPA-ban, illetve az állandó vízhőmérséklet biztosítására.

Ajánlott medencetérfogat: 12m³–90m³

A fűtés teljesítmény 20% és 100% között állítható be, melynek köszönhetően költséghatékonyabb és halkabb üzemeltetés valósulhat meg, miközben a COP érték akár a 12-t is elérheti. A COMFORTLINE INVERTER így 50%-kal bizonyul hatékonyabbnak vetélytársaival szemben. 0°C feletti működtetésre ajánlják. A szezon első időszakában annak érdekében, hogy a medence felmelegedjen, és elérje a kívánt hőfokot, a készülék 100%-os teljesítménnyel működik. Ezt követően, amikor a hőmérsékletet már csak fenntartani kell, az eszköz alacsony sebességgel működik magas COP érték mellett az energiatakarékosság érdekében.

A COMFORTLINE INVERTER legfontosabb előnyei:

 • csendes működés: 7-szer csendesebb működés valósul meg a DC-inverter kompresszor, valamint a kompresszor és a ventilátormotor alacsony fordulatszámú működési elvének jóvoltából. Ez 7dB (A) hangnyomást jelent, átlag 50%-os kapacitásnál,
 • energiatakarékosság: átlagos COP érték: 9, 26°C levegő / 26°C víz / 80% páratartalom esetén. Akár 9kW hőenergiát is termelhet 1kW-os villamosenergia-fogyasztással, szemben a ki-be kapcsolós hőszivattyúk 5kW-os hőtermelésével (melynek COP értéke csak 5 körüli),
 • lágy indítás: a medencefűtés bekapcsolása nem terheli meg otthona villamosenergia-rendszerét, mivel ilyenkor az áram a A-ről indul, s 2 perc alatt éri el a megfelelő szintet, ellentétben a hagyományos medencefűtő berendezésekkel, melyeknél az indítási áram a névleges áram ötszöröse.

 

 1. FAIRLAND MINI HP

Valamennyi föld feletti – fémvázas vagy puhafalú – családi medence fűtésére kiváló alternatívát jelent a MINI HP készülék. A MINI HP a Fairland termékcsalád kiemelkedő tagja magas teljesítményével és egyedi formatervezésével.

A Fairland MINI hőszivattyú készülék tömlőcsatlakozós kialakításának köszönhetően könnyen telepíthető, beüzemelése egyszerű. A tömlőcsatlakozókat eltávolítva 6/4”-os BM áll rendelkezésre PVC csőrendszerhez történő csatlakoztatáshoz.

ALKALMAZÁSOK:

– medencetérfogat-tartomány max. 35m2

– föld feletti magánmedencéhez

Hűtőközeg:

Az R32-es hűtőközeg egy speciálisan tisztított fluorid. Környezetbarát gáz, melynek az ózonlebontó képessége nulla, és a régebbi hűtőközegekhez képest a GWP értéke is jóval alacsonyabb.

Vízhőmérséklet:

Maximálisan elérhető vízhőmérséklet vízfelfűtési lehetőséggel: 40°C

Plug and Play-kompatibilis eszköz: csatlakoztatáskor automatikus eszközészlelés és konfiguráció valósul meg. Nem igényel se telepítést, se speciális beállítást.

A MINI HP készülék legfontosabb előnyei:

 • energiatakarékosság
 • gyors és egyszerű beüzemelés
 • környezetbarát
 • titán hőcserélő
 • fémburkolat műanyag bevonattal
 • működési levegő-hőmérséklet: 10 ℃ – 43 ℃

 

 1. ON / OFF TECHNOLÓGIA

A hagyományosnak tekintendő hőszivattyúk állandó fordulatszámú ventilátorral és kompresszorral rendelkeznek. START/STOP működésűek, folyamatosan 100%-os kapacitással üzemelnek. Kimeneti COP tartományuk 3,5-7 közötti.

Típusai:

COP 3,5: olcsó készülék, 4 utas szelep nélkül, kapilláris expanziós szeleppel

COP 5: standard hőszivattyúk, 4 utas szeleppel, kapilláris expanziós szeleppel

COP 6-7: nagy teljesítmény, 4 utas szeleppel és elektronikus expanziós szeleppel

A hagyományos készülékeket magas zajszint jellemzi, s általában folyamatosan 100%-os teljesítménnyel kell üzemelniük a megfelelő működés elérése érdekében. Ha a medence vizének hőmérséklete egy adott érték alá csökken, az eszköz bekapcsol, s fokozatosan emeli teljesítményét 0-ról 100%-ra.

A fentiek alapján látható, hogy medencevíz hőmérsékletének szabályozása többféle hőszivattyú segítségével is megvalósulhat. A különböző készüléktípusok ismeretében könnyedén megtalálhatja mindenki a számára megfelelőt.