2024.04.14.

Fűmag választás – Melyik típussal járok jobban?

Fűmag választás

A pázsitnak hosszú története van, hiszen nem túl újkeletű az, hogy az emberek zöme erre vágyik. Kezdetben a gazdagságot jelképezte, de ma már a háztulajdonosok többsége rendelkezik gyeppel a kertjében. Minden háztulajdonos tisztában van azzal, hogy a szép zöld gyepért bizony tenni is kell, hiszen csak úgy magától locsolással nem lesz olyan esztétikus és tartós. Sokaknál még ma is kérdéses, hogy vajon melyik fűmagot érdemes választani, melyik lehet a legjobb a kertünkbe? Egy biztos, hogy csak olyan fűmagot érdemes vásárolni és elvetni, amely az éghajlattal és a tervezett felhasználással összhangban van.

 

Mire kell odafigyelnünk a talaj előkészítésénél?

Az Emaki fűmag webáruház szerint több szemponttól is függ, hogy melyik fűmag típust érdemes használnod. A legfontosabb, hogy még a fűmag megvásárlása előtt készítsük elő a földet. Ha a talaj nem megfelelő a fűmagoknak, akkor tápanyag utánpótlással, gyomirtózással tudjuk javítani. Ha sikerült pontosan beazonosítanunk, hogy milyen földbe kívánjuk elvetni a fűmagot, akkor következhet a fűmag kiválasztása. Vályogos föld, kötött agyagtalaj vagy láptalaj, esetleg laza homokos talaj. Ezt kell eldöntenünk, mert mindegyik földbe más és más fűmagot érdemes ültetni. Ezen felül meg kell nézni, hogy mennyire száraz az adott talaj, mert abban az esetben szárazságtűrő fűmagot kell ültetni. A hordalékos és laza homokos talajra térnénk ki, mert talán ezzel van a legnehezebb dolgunk. Ezt a talajt érdemes lecserélni, mert nagyon gyorsan képes felmelegedni és gyorsan le is tud hűlni. A talaj cseréjét 10-15 centiméter mélységig kell elvégezni, hogy szép zöld gyep legyen az ültetés végeredménye.  A gyomírtással természetesen ebben az esetben is kell foglalkozni, mert ha ezt nem tesszük meg, akkor tavasszal a fű mellett a gaz is ki fog nőni. Ha lekezeltük gyomírtóval a földet akkor rá körülbelül 2 hétre szabad csak nekikezdeni a füvesítésnek.

 

Milyen fűmagot válasszunk?

A boltokban kapható fűmagkeverékek mindegyikén pontosan szerepel, hogy milyen fűmag és az is, hogy milyen talajhoz való. Ha szárazságtűrő keveréket keresünk, akkor érdemes azok közül választani, amelyek tartalmaznak Csillagpázsitot vagy Pusztai csenkeszt. Ezen felül olyan keverékek közül is választhatunk, amelyeknek a csomagolásán kimondottan jelzik, hogy szárazságtűrők. A megfelelő talajjal, a jó fűmaggal és ápolással el lehet érni, hogy csodálatosan zöld füvünk legyen. Fűnyírásnál érdemes betartani azt a szabályt, hogy mindig hagyjuk egy kicsit magasabbra nőni a füvet, hiszen ekkor tud megfelelő gyökeret ereszteni és kevésbé szárad ki a pázsitunk. Láthatjuk, hogy nagyon sok mindenre kell odafigyelni, ha füvesítés előtt állunk, így, ha kiválasztjuk a megfelelő fűmagot, akkor tényleg gondoskodjunk a megfelelő talajról is.