2024.03.01.

8 árulkodó jel, hogy ideje új klímát venni

Egy megfelelően karbantartott légkondicionáló rendszer hosszú éveken át biztosít meleg vagy épp hideg levegőt az otthon számára. Azonban egyetlen készülék sem működhet hibátlanul a végtelenségig, és előbb vagy utóbb a legjobb igyekezetünk ellenére is elérkezik az a pont, amikor muszáj lesz lecserélnünk klímánkat.

A legideálisabb időszak erre általában a tél eleje, ilyenkor ugyanis nem csak a készülékek, hanem a klímatelepítés ára is kedvezőbb lehet.  A téli cserék továbbá biztosítják, hogy a következő téli és nyári fűtési, illetve hűtési szezonban is gondtalanul működjön klímarendszerünk.

Szóval mi alapján állapíthatjuk meg, hogy új légkondicionálóra van szükségünk? Íme néhány árulkodó jel!

A berendezés túl öreg

Az általános szakvélemény szerint a legtöbb klímarendszert legfeljebb 10 évig ajánlott üzemeltetni. Minél régebb óta működik egy légkondicionáló, annál valószínűbb, hogy egyszer csak véglegesen tönkremegy majd, és ez akár a legnagyobb nyári hőség kellős közepén is bekövetkezhet.

Mivel a nyári hónapok meglehetősen sűrűek a klímaszerelők számára, ilyenkor akár heteket is várhatunk arra, hogy valaki foglalkozzon a problémánkkal.

 

Egyre nő a villanyszámla

Amennyiben az otthon áramfogyasztása látszólag nem változott, a villanyszámla viszont mégis magasabb, akkor könnyen előfordulhat, hogy a klímarendszernek nagyobb teljesítményre (és több áramra) van szüksége ahhoz, hogy a beállított szinten tarthassa a szobák hőmérsékletét. A fokozott fogyasztás elavult, meghibásodott készülékek gyakori tünete.

 

Több a por az otthonban

Ha a megszokottnál gyakrabban kell port törölnünk a beltéri klímaegység közelében, akkor elképzelhető, hogy ezt a koszt pont a szerkezet szórja ki magából. Persze nagyon fontos a szűrők rendszeres takarítása és cseréje, de ha a piszok a berendezés legmélyebb zugaiban gyűlt össze, akkor szinte lehetetlen eltávolítani onnan.

 

Rossz minőségű levegő

Egy elavult, öreg légkondicionáló hajlamos koszos, rossz minőségű levegőt forgatni a lakásban, ami rendszeresen okozhat fejfájást, köhögést, tüsszögést és egyéb légúti zavarokat. Amennyiben allergiával, asztmával vagy más légzési problémákkal élők is tartózkodnak az otthonban, akkor az egészségük megőrzése érdekében különösen fontos egy új klímarendszer beszerzése.

 

Különös szagok és zajok

Ha a légkondicionáló üzemeltetése során furcsa szagokat érzünk, vagy szokatlan zajokat hallunk a berendezésből (zúgás, kopogás, súrlódás stb.), akkor minél előbb klímaszerelőt kell hívni hozzá. Előfordulhat, hogy csak egy kisebb javításra lesz szükség, de az sem kizárt, hogy a beltéri egység belseje már menthetetlenül tönkrement az évek során.

 

Egyenetlen, problémás légáramlás

Egy megfelelően működő légkondicionálóból folyamatosan és nagyjából egyenletes mértékben áramlik a levegő, különösen, ha meleg van a helységben, és a készülék automatikusan felgyorsítja a ventilátorait. Ha azonban alig érezhető a légmozgás a klíma közvetlen közelében, akkor lehet, hogy cserére lesz szükség.

 

A klíma képtelen tartani a beállított hőmérsékletet

Egy modern klímaberendezés tudja, hogy mikor hogyan kell működnie. Ha például a légkondicionálókat egy központi rendszer vezérli, és a beállított 25°C ellenére 27-28°C-nál nem megy lejjebb a szoba hőmérséklete (és évekkel ezelőtt ez nem jelentett problémát), akkor érdemes lesz megnézetni egy profi klímaszerelővel.