2024.03.01.

Miként orvosolható fal beázás?

fal beázás

A lakás körül olykor merülhetnek fel olyan problémák, amiknek a megoldása nem várathat magára. A fal beázás egyértelműen ebbe a kategóriába sorolható. Ha valami, akkor a nem jó helyen megjelenő nedvesség igazán komoly kihívásokat okozhat. A mennyezeten megjelenő nedvesség még a szerkezeti problémák keletkezését is előidézheti, ugyanis a gipszakton burkolatokat könnyedén tönkre tudja tenni. A fal beázás tehát korántsem játék.

Filmekben lehet jól fest, amikor a csepegő pont alá egy veder van téve, amibe gyűlik a víz, de a valóságban nagy rá az esély, hogy a mennyezet egyszerűen beszakad. Ezt ellen mielőbb cselekedni kell. Amint jelentkezik a hiba, máris legyen felkutatva a kiváltó ok. Nem érdemes még azt sem megvárni, hogy elálljon az eső, mert amíg fennáll az állapot addig könnyedén azonosítható a sérült cserép. Gyakran ez okozza a problémát, főként azon ingatlanoknál, ahol a tetőszerkezet elég régi. Jobb esetben a fal beázás egyszerűen arra vezethető vissza, hogy a viharos szelek elmozdították a fedőelemet, ezért keletkezett némi rés. Ilyenkor pár mozdulattal orvosolható a probléma.

Amennyiben a sérülés nagyobb és a csere sem jöhet szóba, akkor speciálisa lapanyagok bevetésre lesz szükség. A Sika® MultiSeal szigetelőszalag egy bitumenes készítmény, ami a különféle építőanyagokkal kompatibilis és azok felületére könnyen tapad. Csupán meg kell takarítani a felületet, majd levágni a kellő méretet. Érdemes figyelni, hogy a fedendő rész minden oldalán legalább 5 cm tapadás biztosított legyen. Ilyen formán kiküszöbölhető az újabb fal beázás és elháríthatók a további problémák.