2024.04.14.

Gerincsérv: milyen orvoshoz forduljak?

Ahogy haladunk előre a korban, úgy a porckorongjaink szépen lassan elkopnak, emiatt a szövetek egyre kevésbé lesznek rugalmasak, a csigolyák közti távolság pedig jelentősen csökken. Egyetlen rossz mozdulat is elég ahhoz, hogy terhelés hatására a porckorong átszakadjon, a kocsonyás anyag kitüremkedjen, ezzel pedig nyomás alá helyezve az idegeket. Ez hatalmas fájdalommal járhat, főleg egy komolyabb sérv esetén. A tünetek sokfélék lehetnek, minden az állapot súlyosságától függ.

 

De vajon mit tehetünk ellene? Mikor van szükség arra, hogy gyógytornászhoz forduljunk? Az alábbi írásunkban minden kérdésre választ adunk.

A gerincsérv tünetei

Amikor valaki erős fájdalmat érez a gerinc területén, akkor ott biztosan sérvről lesz szó. Ez azonban lehet enyhe, de elviselhetetlen is. Nem beszélve arról, hogy a fájdalom helye igen változatos, ugyanis néha egész távol a gerinctől jelentkezik először. A sérv csak fokozatosan, esetleg egy rossz mozdulat következtében alakul ki, egy tartósan meglévő, visszatérő fájdalom már előre jelzi, hogy itt bizony problémával nézünk szembe. Szerencsére a gerincsérv gyógytornász segítségével is kezelhető. Fontos azonban, hogy minél előbb terapeutához forduljunk, hiszen idővel a fájdalom a karokba és a lábakba is kisugározhat, előfordulhat, hogy fel sem tudunk kelni az ágyból.

 

Tünet lehet még a bizsergés, a zsibbadás, az érzészavar, a mozgászavar, a reflex kiesés egyaránt. A másik probléma, hogy a fájdalom gyakran csak reggel jelentkezik. Mindenki ébredt már merevebb izmokkal, hiszen a sok mozdulatlanul töltött óra után senkinek az izmai nincsenek bemelegedve. Éppen ezért érdemes felkelés előtt egy kicsit nyújtózkodni, mozogni. Ha még ezt követően is zsibbadást vagy fájdalmat érzünk, ami akár mozgáskorlátozottsággal is társul, akkor már gyanakodhatunk valamilyen gerincet érintő betegségre.

 

A nyaki gerincsérv egyik fő tünete a karok és az ujjak zsibbadása és fájdalma. Az ágyéki gerincsérv esetében pedig a lábak és a lábujjak kapcsán érezhetünk kellemetlenséget. Sokszor még a fogás is nehézséget jelent, más esetben pedig sem a leülés, sem pedig a felállás nem megy annyira egyszerűen.

A gerincsérv kezelése

Több megoldás is létezik arra, hogy a gerincsérvet hatékonyan kezeltessük. A legtöbb esetben persze gyógyszert használunk, pedig ez csak a tüneteket kezeli. Sokkal jobb megoldás megtalálni a problémát kiváltó okot, majd azt oldani valamilyen formában. Itt lehet szó gyógyfürdőről, hideg kezelésről, meleg kezelésről, de akár gyógytornáról egyaránt.

 

Amennyiben a panasz akut, a fájdalom erős és már gyulladás is fennáll, akkor ilyenkor persze pár napig nyugodtan lehet szedni gyulladáscsökkentő készítményt. Ezt követően mindenképpen terápiára lesz szükség, amikor a hangsúly a problémát kiváltó okra terelődik. Ilyenkor jön szóba a gyógytorna, amivel akár még a műtétet is elkerülhetjük. Súlyos esetben ugyanis nem ritka, hogy végül beavatkozásra van szükség.

 

A gyógytornász azonban egy kontrollált gyakorlatsort állít össze a részünkre, ami segít erősíteni az izmokat, emellett lehetőséget ad a minden irányban történő mozgásra. Végre megtanulhatjuk, hogyan üljünk helyesen, milyen a megfelelő járás és állás, emellett tanácsokat kaphatunk a gerinckímélő életmóddal kapcsolatban. Fontos, hogy a panaszok megszűnését követően is folytassuk a tornagyakorlatokat, hiszen ezzel nemcsak megelőzhetjük az újbóli sérvet, de még a tartásunkon is javíthatunk.

Milyen eredményt várhatunk a gyógytornától gerincsérv esetén?

Az első és legfontosabb, hogy nagy eséllyel újra fájdalommentesek lehetnek a hétköznapjaink. Végre elmúlik a folyamatos gyengeség és zsibbadás, amit a végtagjainkban érzünk. Megtanuljuk, hogy milyen a helyes testtartás, emellett rendszeres gyógytornával, otthoni gyakorlatokkal nem kell többé attól tartani, hogy a panasz esetleg újra kialakulna.

 

A gyógytornászhoz forduló páciensek nagy része már az első néhány alkalmat követően érezhető javulásról számolt be. A teljes gyógyuláshoz azonban több időre van szükség, főleg egy komolyabb gerincsérv esetén. Ez egy olyan betegség, ami nem múlik el magától és a tüneteken sem tudunk enyhíteni házi megoldásokkal. Minden esetben szakember segítségére lesz szükség. Jó hír, hogy a legtöbb klinikán 5 és 10 alkalmas bérleteket is válthatunk, ami még kedvezőbb árat biztosít a számunkra.