2024.04.14.

3 dolog, amit érdemes tudnod, mielőtt nyugdíjbiztosítást kötsz

nyugdíjbiztosítást

Annak érdekében, hogy kellő megtakarítással, ezáltal pedig a nyugodt időskor ígéretével rendelkezzünk, elengedhetetlen alaposan megvizsgálni az olyan öngondoskodási formák működését, mint amilyen a nyugdíjbiztosítás is. Önmagában ugyanis az állami ellátás folyósításra támaszkodni ma már roppant rizikós, a gazdasági folyamatok vizsgálata pedig arra enged következtetni, hogy ez a helyzet az elkövetkező évtizedekben csak romlani fog.

Ennek alapvetően egyszerű oka van, tudniillik a hazai társadalom fokozatosan elöregszik, emiatt a nyugellátás egyre nagyobb terhet jelent a költségvetésnek, közben azonban az aktív befizetők száma is meredeken csökken. Emiatt idővel elengedhetetlen lesz valamilyen öngondoskodási forma segítségével kiegészíteni passzív éveink jövedelmét. Egy jól összeszedett nyugdíjbiztosítás útmutató tartalmaz minden olyan információt, amivel megismerhetjük a konstrukció adta előnyöket. Mielőtt döntenél, feltétlenül tanulmányozd ezt át, hiszen az utólagos változtatások már komoly veszteséggel járhatnak.

Kinek ajánlott a nyugdíjbiztosítás?

Elsőként azt kell átlátni, pontosan milyen struktúrával is rendelkezik ez az eszköz. Kissé leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy ez egy olyan életbiztosítás, ami nem csak rokkantság, illetve haláleset bekövetkeztekor nyújt térítést, hanem az öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor is. Azaz egy olyan megtakarítási formáról van szó, ami egyben kockázatviselési szolgáltatás is. Ennek a módozatnak nagy hasznát veheted, ha családfenntartóként mások is függnek a bevételeidtől és a kereseted hirtelen kiesése komoly követkeményekkel járna. Ezzel kapcsolatban érdemes szem előtt tartanod azt is, miszerint a kifizetés ilyenkor a hagyatéki eljáráson kívül történik, azaz a szokásos több hónapos átfutási idő helyett akár 1-2 héten belül is hozzájuthatnak szeretteid a nyugdíjbiztosítás összegéhez.

Milyen előnyei vannak ennek a konstrukciónak?

Ez a jellemző tehát egy óriási pozitívumnak tekinthető, ám joggal merülhet fel a kérdés, vajon azok számára is megfelelő alternatívát jelent-e ez a megoldás, akiknek a kockázatviselési szolgáltatás megléte nem prioritás. Nos, a jó hír, hogy a nyugdíjbiztosítás számtalan olyan előnnyel rendelkezik, ami kiemeli az ajánlatok tömegéből. Az állami támogatással bíró, nyugdíjcélú öngondoskodási formák közül például ez az egyetlen, amire nincs hatással a korhatár későbbi emelkedése. Ha pedig azt nézed, hogy a következő évtizedekben erre jó eséllyel többször is sor kerül majd, akkor egyből világossá válik, ez mekkora könnyebbséget jelenthet majd a jövőben. Nem szabad megfeledkezni az adójóváírásban rejlő pluszról sem, hiszen évente akár 280 ezer forinttal is növelheted így tartalékodat, nem beszélve a kamatos kamat erejéről.

Ezeket a szempontokat vizsgáld, mielőtt nyugdíjbiztosítást kötnél

Azonban a hosszú távú sikeresség érdekében, mint minden befektetés kapcsán, úgy itt is kardinális jelentőséggel bír, hogy átfogó ismeretekkel rendelkezz az esetleges hátulütőket illetően is. Tudniillik csak így lehetsz biztos abban, hogy ez az eszköz lesz számodra a legoptimálisabb. Szerencsére ennél a konstrukciónál nem sok ilyennel találkozhatsz és ezek is leginkább az előzetes tervezés folyamán bírnak kiemelt jelentőséggel. Fontos, hogy a nyugdíjbiztosítás vonatkozásában különösen előnytelen, ha idő előtt felbontjuk a megtakarításunkat, ugyanis ekkor büntetőkamatokkal együtt kell visszafizetni az addigi jóváírásokat. Ugyancsak nagy eltérések tapasztalhatók a különböző ajánlatok kapcsán, ezért egyáltalán nem mindegy, végül melyik mellett teszed le a voksod. Ezt a dilemmát ugyanakkor könnyedén megoldhatod, csupán annyit kell tenned, hogy kikéred egy profi pénzügyi tanácsadó segítségét, mielőtt döntenél.