2024.04.14.

Az olajszűrők rengetegében

Mostanában jártam az éves olajcserén az autómmal. Elkezdte piszkálni az a gondolat az agyamat, hogy igazából fogalmam sincs, mire jó az olaj a kocsimban, meg hogy minek kell az olajszűrő. Igyekszem feltárni nektek is eme misztikumot.

Az autószerelő hagyta jóvá, hogy rendeljem meg az olajwebshop.hu-ról a motorolajat. Mivel megadta a pontos márkát és típust, így csak gondolkodás nélkül megrendeltem azt, amit felírt nekem. Most viszont kevésbé üres fejjel léptem vissza az oldalukra, hogy kicsit jobban tudjak tájékozódni a témában. Csuda jó blogbejegyzéseik vannak, úgyhogy szemügyre is vettem a motorolajokról szóló írást.

Elég hamar megvilágosodtam. Bár egyébként egyszerű a megfejtés, a folyamatot nem olyan egyszerű megérteni, mert tele van fizikai fogalmakkal. Sebaj, az olajwebshop.hu kitűnően ért ahhoz, hogyan magyarázza el egyszerűen. Nem véletlen, hiszen otthonosan mozognak a témában. Na de nem nyújtom tovább az izgalmakat. A motorolaj nem más, mint egy kenőanyag a motorban található fémfelületek számára. Azon a hőmérsékleten és nyomáson, mely a motorban uralkodik, az alkatrészek csupán pár percig bírnák olaj nélkül, teljesen elkopnának. Így hát az olaj menti meg a motor alkatrészeit a végzetes súrlódástól.

Mondjuk, azt hiszem, nagyobb jelentősége van, mint gondoltam. Nem csodálkozom, hogy ennyire forszírozott az olajcsere, hiszen végül is a motor élettartama függ tőle. Az olaj maga ken, de manapság elengedhetetlen az adalékanyagok használata, amik plusz tulajdonságokkal ruházzák fel ezeket az anyagokat. A motorolaj az adalékok segítségével képes betölteni egyéb funkcióit is, ilyen a tisztítás, a korróziótól való védelem, az iszap kezelés, korom képződés, az üzemanyag takarékosság, a lerakódásoknak a kezelése és az égéstermék utókezelése.

Most jöhetnek képbe az olajszűrők, így, hogy mindenki, magamat is beleértve, megértette a motorolaj elengedhetetlenségét. Az olajcserénél az olajszűrők leváltása is legalább ugyanolyan fontos. A motorolaj könnyen szennyeződhet, belekerülhetnek különféle apró szemcsék, ami igazából kihozza az olaj ellentétes hatását – pont, hogy nem védene, hanem elősegítené az alkatrészek kopását. Ebből már gondolom, sokatoknak leesett az olajszűrő funkciója: ő akadályozza meg ezen szennyeződések bekerülését az olajba. Arra éleződik ki az írásom, hogy felhívjam az olajszűrők cseréjére is a figyelmet, hiszen az olajcseréről mind beszélünk alkalomadtán, de nekem például ez még sosem került szóba. Hiába a kicserélt olaj, ha a használt szűrőről azonnal beletapadnak a kiszűrt szemcsék.

Könnyű a megoldás, az olajwebshop.hu az olajok mellett olajszűrők árusításával is foglalkozik, így olyan pofonegyszerű ezeket az alkatrészeket is beszerezni, mint a motorolajokat. Legalábbis az ő webáruházukban biztos, hiszen oktató videó jelleggel bemutatják, hogy tudjuk néhány lépés alatt megkeresni az autónkba illő darabot. Az áruházban kizárólag a legjobb márkák termékeit kínálják, így nem kell aggódni, hogy esetlegesen egy rossz minőségű alkatrészt sikerül kiválasztani. Márka alapján is lehetőség van keresni, ez már csak attól függ, hogy ki mire esküszik. A termék leírások elég informatívak, a szükséges adatok megtalálhatóak az olajszűrőkre kattintva. A márkákról is olvashatunk rövidebb bemutatókat, ha esetleg újoncok lennénk a piacon. Szerencsére a webshop 30 napos elégedettségi garanciát vállal, ami annyit tesz ki, hogyha mégsem tetszik a rendelt termék, azt ezen az intervallumon belül indoklás nélkül visszaveszik. Szuper lehetőség, ha online vásárlásról van szó. Ha meg nem vagytok az online shopping hívei, látogassatok el bármelyik budapesti üzletükbe.

Remélem, most már ti is a fejetekbe vertétek az olajszűrők egyenrangú fontosságát, és ha olajcserére készültök, ugorjatok is az olajwebshop.hu-ra beszerezni a megfelelő darabot!